Manfakwak   Stichting Manfakwak 

 

Geschiedenis Stichting Manfakwak

Herman Wambrauw kwam in 1957 samen met zijn pleegbroer Stef Ondowafo uit Papoea (het toenmalige Nederlands Nieuw-Guinea) naar Nederland om het rotanvak te leren op de Rietvlechtschool in Noordwolde (Fr).
Vanwege de overdracht aan Indonesië in 1962, waren zij niet meer veilig in Papoea en zijn ze teruggekeerd naar Steggerda. De echtgenote van Herman, Nel Urbinas, is in 1975 naar Nederland gekomen.

Klik hier voor een interview met Nelley Wambrauw bij Omrop Fryslân.

De Stichting Manfakwak werd opgericht op 11 april 1986 te Jayapura (het vroegere Hollandia) en bij notariële akte geregistreerd door Mevr. Nining Sukati SH.
De naam die voor de stichting was bedacht komt van een Biaks woord:
"Manfakwak" betekent "verzorger" of "opvoeder". Anders gezegd: "draagt elkanders lasten".
De stichting is opgericht om studenten vanuit hun ecoomisch zwakke samenleving, tegemoet te komen in hun studiekosten.

Toen de familie Wambrauw in 1988 een bezoek bracht aan Papua (toen nog Irian Jaya genoemd) werd Herman Wambrauw gevraagd om vertegenwoordiger te worden van de stichting in Nederland.
Herman zag in dat de ontwikkeling van West Papoea alles te maken heeft met kwaliteit van onderwijs en opleidingsniveau van de Papoea's.
Daarom is hij samen met pleegbroer Stef in Nederland aan de slag gegaan om dit te realiseren.
Op 10 juni 1989 werd in Steggerda een aktie gestart voor de Stichting in samenwerking met de Zendingscommissie van de Ned. Herv. kerk.
Met een startbedrag van Hfl. 6.000,- werd de Stichting Manfakwak Nederland opgericht.
De Stichting is aangemeld bij de Kamer van Koophandel onder nummer 01085094 en notarieel vastgelegd.

In 2001 bestond het bestuur uit:
Voorzitter: H.J. Wambrauw
Secretaris: Mevr. C.C.M. Wambrauw
Penningmeester: Mevr. D.M. Ondowafo-Kbarek

Toenmalig secretaresse, inmiddels voorzitter, Christine Wambrauw, is in begin 2001 met vakantie naar West-Papua gegaan. Daar heeft zij het bestuur van de Stichting Manfakwak opgezocht en een vergadering belegd. Er zijn enkele nieuwe bestuursleden benoemd. Ook zijn er vertegenwoordigers als aanspreekpersonen aangesteld op diverse grote plaatsen zoals Ujung Pandag, Manokwari, Merauke, Nabire en andere.
Er zijn veel nieuwe aanmeldingen binnengekomen. Daarom is afgesproken dat de eerste selectie in West-Papua zelf zal plaatsvinden. Via de aanspreekpersonen is meer contact mogelijk over de vorderingen van de studie.

Logo Akademi Teknik BiakOok geeft de Stichting Manfakwak morele steun aan de A.T.B., de technische school van Biak. Via de heer Bakker, bestuurslid van de Stichting, die ook als tussenpersoon voor de P.U.M. (project uitzending managers) optreedt, zijn er diverse malen leraren van de technische scholen uit West-Papua in Nederland op bijscholingscursus geweeest.

christina wambrauw -Manfakwak

Dochter Christina Wambrauw is de huidige voorzitter van Stichting Manfakwak Nederland. Zij is naast haar werkzaamheden voor de stichting actief in de Papoea gemeenschap in Nederland. Ze schrijft en vertaalt regelmatig voor de West-Papoea koerier.
Samen met haar moeder, zuster en tante beheert ze, na het overlijden van haar vader en van haar oom, het door hen opgerichte studiefonds Manfakwak.Lees haar profiel.

In 2003 was Christina een van de woordvoerders bij diverse bijeenkomsten van het Papua Netzwerk in Sachsen Anhalt en de regio Maagdenburg
Zij bracht verslag uit over de mensenrechtensituatie in West Papua en van het Biak-project van de Stichting Manfakwak
Lees hier het (Duitstalige) Jaarverslag van het "Arbeitskreis Vierte Welt Magdeburg".